•  +389 (02) 2462-962
 • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

NCTSMK

NCTSRS

Friend, all contents comes from module manager.... You will find banner text from position name (need help)

Note : Make sure click ( toggle editor ) before edit article or module content .

РЕШЕНИЈА во УСЛУГИ ЗА ЕЛЕКТРОНСКИ ТРАНЗИТ

Царинскиот транзит се користи за поместување на стока помеѓу две точки во една или повеќе царински области. Овозможува привремено одложување на плаќањата на царинските давачки и даноци, кои настануваат при увоз и овозможува извршување на царински постапки на целта на стоката, наместо веднаш по нејзиниот влез во Царинската унија.

Системот NCTSMK е дизајниран за изработка и размена на електронски транзитни документи. Системот овозможува гледање, внесување и контрола на NCTS пораки преку интернет, како и електронска размена на пораки помеѓу корисниците и NCTSMK системот и царинскиот информациски систем - електронско поднесување.

NCTSMK покрај рачното внесување на податоци овозможува и автоматско преземање на податоци од веќе постоечкиот информациски систем на корисниците.Корисници на nctsMK може да бидат увозниците, извозниците како и нивните застапници.

КАРАКТЕРИСТИКИ

Системот nctsMK е составен од три дела:

Електронска размена со царинскиот информациски систем
царинскиот информациски систем

Апликација за извршување на NCTS постапки
NCTS постапки.

Размена на податоци
помеѓу nctsMK системот и информацискиот систем на странките (xml датотеки).

nctsMK го овозможува извршувањето на следните функции:

 • Внесување, подготовка, прегледување и преземање на транзитни декларации преку клиент (SOAP клиент - употреба на интернет сервиси),
 • извршување на сите потребни функции за извршување на NCTS ,
  транзитните постапки за примачите и испраќачите,
 • интерна контрола на транзитните декларации преку интернет сервиси,
 • одржување и употреба на интерни шифранти од фирмите,
 • автоматско освежување на заеднички шифранти од сите фирми
  (податоци за царинска тарифа TARIC, како и останатите потребни шифранти),
 • печатење на обрасци и пораки,
 • врска на nctsMK пакетот со корисничката работна околина
  (размена на документи со придружниот програмски софтвер),
 • потпишување и шифрирање како и размена на документи.

Bizbox во регионот

Македонија
Србија
Црна Гора
Словенија

ПРАШАЊА И ПОДДРШКА

За прашања контактирајте не на:
T: + +389 (02) 2462-962
E: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

За поддршка за користење на bizBox контактирајте не на:
T: +389 (02) 2462-962
E: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Powered by ZZI