Obvezni eRačuni v Srbiji

01. maj 2022

Untitled 5

Tudi ostale države jugovzhodne regije EU počasi prehajajo na obvezen prejem eRačunov za zavezance za javno naročanje. V letu 2019 se je državam EU glede obveznega prejema eRačunov pridružila Hrvaška, letos pa v svet elektronske izmenjave eRačunov z velikim korakom vstopa Srbija.

Srbija je imela uvedbo obveznega pošiljanja eRačunov zavezancem za javno naročanje sklicanega že za 1.1.2022, a zaradi nepripravljenosti vseh deležnikov so rok prestavili na 1.5.2022. Srbija pa bo naredila še korak naprej. S 1.7.2022 bodo morali eRačune biti spodobni prejeti tudi gospodarski subjekti, in s 1.1.2023 postane elektronska eIzmenjave eRačunov obvezna za vse, tako za zavezance za javno naročanje kot gospodarske subjekte.

Zakon o izmenjavi eRačunov v Srbiji

Več o eFakturi v Srbiji

Srbija si bo eRačune izmenjevala v EDI standardu UBL 2.1 (EN), ki je tudi eden izmed EU potrjenih standardov za eRačune.

ZZI bo skupaj s partnerjem v Srbiji kot informacijski posrednik zagotavljal direktno povezavo z eSEF sistemom (na enak način kot zagotavljamo z UJP in FINA).

ZZI bizBox uporabnikom nudil izmenjavo eRačunov z Srbskim sistemom eSEF tako v standardu eSLOG 2.0 in UBL 2.1 oziroma pretvorbo iz eSLOG 2.0 v UBL 2.1 (in obratno na prejemu).

Deli na