Stanje v Sloveniji in Evropi

12. apr. 2022

Smernice thumbnail 1

Za Slovenijo je še posebej pozitivno, da je na področju eRačunov podprla moderen in napreden pristop, kjer se velika večina eRačunov izmenja preko ponudnikov elektronskih poti (omrežij eIzmenjave), podobno kot v Belgiji, Švici in nordijskih državah.

Slovenija je v zadnjih letih naredila velik korak naprej in je glede uporabe eRačunov med najnaprednejšimi državami v Evropi. Po indeksu DESI 2018 (indeks digitalnega gospodarstva in družbe, angl. The Digital Economy and Society Index), ki ga meri evropska komisija, je Slovenija v kategoriji Business digitalization - eInvoices na prvem mestu skupaj s Finsko in Dansko.

Večji slovenski ponudniki programskih rešitev za podjetja (ERP rešitve) imajo svoje programske rešitve integrirane s ponudniki e-poti ter tako svojim uporabnikom brez dodatne investicije omogočajo vključitev v širši ekosistem, kjer je možna izmenjava med vsemi sodelujočimi partnerji v omrežju ter med različnimi omrežji z najvišjo možno stopnjo avtomatizacije. Na ta način uporabnikom za pošiljanje in prejemanje eRačunov in ostalih poslovnih dokumentov ni potrebno uporabljati dodatnih programskih rešitev, v katere bi ročno kopirali, uvažali ali izvažali dokumente, temveč vse postopke izvajajo preko obstoječih programskih rešitev, ki jih že uporabljajo v podjetju.

Delež eRačunov, ki jih proračunski uporabniki prejemajo od poslovnih subjektov in fizičnih oseb preko ponudnikov e-poti, po podatkih Uprave Republike Slovenije za javna plačila, stalno narašča.

Deli na